02 655 06 00 sola@os-kungota.si
Select Page

V tednu otroka, ki je potekal od 2.  do 6. oktobra 2017 smo tudi na naši šoli izvajali različne dejavnosti. Tako smo dne 5. oktobra 2017 izvedli kulturni dan malce drugače, in sicer smo se nanj pripravljali že od sredine septembra, ko smo  z zanimanjem zbirali ljudsko blago v obliki starih predmetov ali ustnega izročila (pesmi, recepti, podatki o praznikih, povezanih z naravo in načinom življenja…). Za vsem tem smo brskali doma, povprašali naše starejše družinske člane ali pa pomoč poiskali tudi pri sosedih.

V četrtek, ko je potekal kulturni dan, pa smo se razdelili v različne delavnice. In kaj je nastalo? Tole.

Bili smo zelooo dejavni, kar preberite!

LIKOVNA DELAVNICA:

Na likovni delavnici so »zdelovali« karakterje iz različnih ljudskih zgodb in pesmi. Na izbiro so imeli osebe iz pripovedi Martin Krpan, ljudske pesmi Pegam in Lambergar, legende o ribi Feroniki ter iz pripovedke o Kralju Matjažu. Karakterje so izdelovali iz kolaž papirja. Delavnico sta vodila učitelja Marko Šebrek in Samo Dreo. Večina udeležencev je izbralo delavnico zato, ker se jim je zdela najzanimivejša.

KUHARSKA DELAVNICA:

Kuharska delavnica se je izvajala v šolski avli. Učenci so skupaj z mentoricama pripravljali različne namaze, in sicer liptovskega in bučnega. Učenci, ki so se delavnice udeležili so povedali, da so to delavnico izbrali zaradi hrane in dobrih učiteljic. Namaze smo lahko pokusili tudi sami.

VEZENINE:

V delavnici vezenin so se učenci in učenke srečali z osnovami šivanja na blago. Pri tem sta jim pomagali učiteljici Mari Karnet in Karla Grandošek. Da so si učenci lahko nazorneje predstavljali vrste in oblike šivanja, sta predstavili tudi diaprojekcijo. Pohvalno je tudi dejstvo, da so v skupini fantje prevladovali.

PRIPOVEDNIŠKA DELAVNICA:

V pripovedniški delavnici, so učenke brale zgodbo Kako se je babica naveličala pripovedovati. Povedali so nam, da je zgodba kratka, zanimiva in tudi malo čudna. Učenke so se na delavnici zabavale. Vodili sta jo učiteljici Dušanka Vake ter Mateja Vdovič. Tudi v to delavnici se jih je večina udeležilo, ker se jim je zdela zanimiva.

V delavnici ljudskih iger so se učenci šestih razredov igrali stare otroške igre, kot so ledene babe, ali je kaj trden most, padanje zvezdic, na koncu pa so igrali še nogomet.

Preostali šestošolci pa so v folklorni delavnici spoznavali osnovne korake in se pri tem neizmerno zabavali. Učiteljici Sonja Marko in Silva Krstič sta jih pri tem usmerjali.

V delavnici  o drevesih in njihovem ljudskem pomenu so učenci 8. in 9. razredov raziskovali pomen in vlogo dreves, vsak ki je sodeloval v delavnici, si je lahko izbral svojo drevo in ga opisal ter povedal mite o njem.

V kuharski delavnici v gospodinjskem kabinetu so osmošolci pekli miške, zraven pa so postregli še jabolčno čežano.

 

Vokalna skupina naše šole je z milimi glasovi predstavila tudi del svojega repertuarja na prireditvi.

Tudi šolski novinarji smo bili zelo dejavni v svoji delavnici.

Pred kulturnim dnem smo novinarke-devetošolke (Špela in Neli) še posebej pozorno raziskovale življenje in delo naše gostje, gospe Ljobe Jenče, pevke slovenskih ljudskih pesmi, pripovedovalke pravljic za odrasle ter DOBITNICE nagrade EVROPA NOSTRA za ohranjanje kulturne dediščine. Med svojim delom v delavnicah si je utrgala nekaj minut tudi za nas ter nam prijazno povedala naslednje: Posnetek si lahko ogledate tukaj.

 

Za šolske novinarje poizvedovale,

Lara Robič, Tija Zoja Plohl, 8. b in Neli Rožman, 9. b