02 655 06 00 sola@os-kungota.si
Select Page

V petek, 26.10.2018 smo člani izbirnega predmeta turistična vzgoja in novinarskega krožka imeli možnost, da se namesto pohoda po Kungoti in njeni okolici odpravimo na ogled Radvanjskega gradu in RTV Maribor.

Ob 8.15 smo se s šolskim kombijem odpravili izpred šole v Maribor. Najprej smo se odpravili na ogled Radvanjskega gradu. Tam so nam člani turističnega krožka predstavili zgodovino gradu. Grad smo si nato tudi bolj podrobno ogledali. Učenci turistične vzgoje so imeli naloge na različne teme, ki so jih tudi odlično predstavili.

Od Radvanjskega gradu do stavbe RTV Maribor smo se odpravili peš, tako da smo tudi sami imeli vsaj nekaj od športnega dne. Tam nas je sprejel g. Dušan Tomažič, ki je bil naš vodič in ki na RTV-ju urednikuje že več kot 30 let.

Najprej smo si ogledali televizijski del stavbe, kjer snemajo različne oddaje kot npr. Dobro jutro, Ljudje in zemlja in druge. Povedal nam je veliko zanimivih stvari, kot na primer da so na začetku načrtovali, da bo stavba veliko večja, a zaradi pomanjkanja denarja večje stavbe ni bilo možno zgraditi. Potem smo si ogledali kontrolno sobo, kjer med potekom oddaj v živo za mizami sedijo razni ljudje npr. režiser, lučkarji in tajnice.

V nadaljevanju smo si ogledali še radijski del stavbe. Videli smo, kje snemajo radijske oddaje in kje urejajo zvočne posnetke. Vodič nam je pokazal tudi glasbeno sobo v kateri, imajo shranjeno zbirko glasbe, ki jo predvajajo v radijskih oddajah. V zadnji sobi pa nam je vodič povedal še nekaj zanimivosti o zgodovini radija. Na koncu smo imeli priložnost preskusiti se v snemalnem studiu. Po končanem ogledu, pa smo se odpravili na vrh strehe ter si vzeli čas za razgled nad Mariborom. Še preden pa smo zapustili RTV Maribor, smo si člani turističnega in novinarskega krožka ter učiteljici privoščili kakava, saj smo bili gostje ravno na dan, ko obeležujejo delovanje RTV centrov po vsej Sloveniji. Ko smo se okrepčali, smo se malo utrujeni namestili v kombi in se odpeljali domov.

 

Tia Zoja Plohl in Lara Robič, 9.b