02 655 06 00 sola@os-kungota.si
Select Page

V petek, 26. oktobra 2018 so učenke interesne dejavnosti ŠOLSKO NOVINARSTVO iz 7. in 9. razreda ter učenci 7. razredov izbirnega predmeta TURISTIČNA VZGOJA obiskali Radvanjski grad in RTV center v Mariboru.

S šolskim kombijem so se odpeljali pod Pohorje, kjer so po skupinah izvedli predstavitve raziskovanja o Radvanjskem dvorcu, enega redkih zgodovinskih objektov iz 17. stoletja na tem področju Maribora. Na objektu so morali pridobiti še informacije za nadaljnje delo, ki bo sledilo še doma.

Nato so učenci delo nadaljevali na  RTV centru Maribor, na Ilichovi 33. Tam jih je pričakal eden od urednikov programa, Dušan Tomažič. Najprej so si ogledali studio, v katerem snemajo oddaje kot npr. Dobro jutro ter Ljudje in zemlja, v nadaljevanju pa so spoznali še delo monterja v studiu, ki  je predstavil svoje delo.  Nadaljevali so z ogledom dela avdio monterja. Dušan Tomažič je še povedal, kako so včasih urejali in arhivirali avdio posnetke ter da se je celoten program moral fizično pripraviti. Ogledali so si tudi prostor, kjer snemajo radijske oddaje,  v zadnji sobi, pa so bili priča programu v živo na Radiu  Slovenija International (Radio Si), ko so napovedovali vremensko napoved in prometne informacije. Učenci so se tukaj lahko preizkusili v snemanju kratkega besedila v zaprtem studiu. Naš vodič po televizijski in radijski hiši nam je razkril še skrivnost, kako med snemanjem radijskih iger ustvarijo zvočne efekte iz navadnih, vsakdanjih stvari.  Polni vtisov in novih podatkov so  se vrnili v šolo, kjer so se lotili zapisovanja vtisov in urejanja podatkov za šolsko spletno stran.

Medpredmetno sodelovanje je pomembno predvsem z vidika razumevanja učencev o prepletenosti vsebin in  dejavnosti navidezno različnih področij. Delo na terenu in pridobivanje informacij strokovnjakov specifičnega področja je za mlade bistvenega pomena, saj je le-to lahko odločilno za kasnejšo ljubiteljsko ali  poklicno odločitev.

Mentorici Mojca Cekić in Karin Blas Hameršak