02 655 06 00 sola@os-kungota.si
Select Page

V petek, 16.3.2018, so se 3 predstavniki šolskega parlamenta, in sicer Miha Marko, Iva Senekovič in Kyryl Sytnyk, so se skupaj z mentorico Mojco Cekič udeležili tradicionalnega, tokrat že 28. regijskega parlamenta v okviru Zveze prijateljev mladine Slovenije v Mariboru.

Po uvodnem pozdravu koordinatorice otroškega parlamenta za mariborsko regijo Kornelije Kaurin, je sledil še pozdrav Matica Matjašiča, trenutno mestnega svetnika na mariborski občini. Povedal je, da so se njegovi začetni politični koraki začeli prav tukaj, na šolskem parlamentu.
Ves dan je potekal zelo delovno, saj so 103 mladi udeleženci debatirali v okviru letošnje teme ŠOLA IN ŠOLSKI SISTEM. Razdeljeni so bili v več skupin in pogovarjali so se tudi o ternutnih aktualnih temah: obsežna snov, šola za življenje, metode in načini poučevanja, učne vsebine, odnosi v šoli in problemi med vrstniki.
Na koncu srečanja so sledile predstavitve in kratki povzetki debat v posameznih skupinah, ki so se jih udeležili tudi predstavniki mestne občine, predstavniki Zavoda za šolstvo Maribor, predstavnik mariborske univerze, predsednik ravnateljev za mariborsko regijo ter predstavniki medijev. Mladi parlamentarci so v skupinah izbirali svojega predstavnika za šolski parlament na nacionalni ravni v Ljubljani. Tako je bil izbran tudi naš predsednik šolske skupnosti OŠ Kungota Miha Marko, ki bo 9. aprila 2018 skupaj s še 10 osnovnošolci predstavljal mariborsko regijo in se udeležil 28. nacionalnega srečanja v slovenskem parlamentu v Ljubljani.
Čestitamo!
Predsednik šolske skupnosti, Miha Marko, je zapisal tole:
V petek 16. 3. 2018 smo se izvoljeni predstavniki šolske skupnosti Iva Senekovič, Kyryl Sytnyk in jaz udeležili 28. šolskega parlamenta v Mariboru. Ko smo se vsi predstavniki iz vseh šol zbrali, nas je najprej pozdravila predsednica ZPM Maribora, potem smo se razdelili v skupine in vsaka skupina je obravnavala svojo temo. V skupini, kjer sem bil sam, smo obravnavali temo učni vsebin.  3 smo ure debatirali o tej temi, naš spremljevalec-mentor pa si je vse ideje zapisoval na velik list. Po treh urah je vsaka skupina izbrala svojega predstavnika, ki jih bo zastopal na parlamentu v Ljubljani. Iz moje skupine so glasovali za mene in torej se bom 9.aprila 2018 udeležil srečanja v Ljubljani. Zelo sem vesel, da se bom udeležil tega dogodka.
Miha Marko
Za našo šolsko spletno stran pa je Kyryl povedal naslednje:
Zame je to bila zelo prijetna izkušnja, saj sem spoznal nekaj novih ljudi. Prijetno je bilo debatirati o tej aktualni temi s sovrstniki, hkrati pa ugotavljam, da je naša šola ena boljših, saj nam nudi veliko več kot nekatere druge šole.
Zapisali šolski novinarji