02 655 06 00 sola@os-kungota.si
Select Page

NOČ V MUZEJU – program: Od pumparic do žarnice

V petek, 16. 11. 2018, se je ob 18. uri 23 šestošolcev OŠ Kungota zbralo v Muzeju narodne osvoboditve Maribor. Učenci so večer preživeli v različnih aktivnostih po delavnicah.

– V kabinetu čudes so odkrivali skrivnostne zgodbe muzejskih predmetov in si izdelali modni dodatek.

– V salonu vile Frančiške Scherbaum (vlogo je odigrala direktorica muzeja Aleksandra Berberih-Slana) so se učenci učili olike in omike iz začetka 20. stoletja med gosposko v Mariboru.

– V vseh sobanah in na hodnikih muzeja so učenci v temi in v soju svojih svetilk iskali naloge in napotke za reševanje različnih muzejskih skrivalnic, zagonetk, sestavljank.

– Ob kasetofonu so zaplesali v ritmu disco glasbe 80-ih let 20. stoletja, gledali so nemo risanko na predvajalniku, poslušali so slovensko popevko izpred 70 let iz magnetofonskega traku, prisluhnili so glasbi posneti na gramofonsko ploščo, opazovali fotografije s pomočjo diaprojektorja, igrali na lisičji rep z lokom iz žime, preizkusili trdnost svojih mišic s postavljanjem teles v kvadratu, na fotografijah iskali dokaze za zgodovinske dogodke v Mariboru, preizkušali so napravo za izdelavo elektrike, prižgali so karbidovko, ugotavljali namembnost predmetov, ki jih lahko najdemo samo še v muzeju … Za večerjo je prijala pica, s čokolado in kokicami so se učenci posladkali ob filmu. Po razigranem druženju je prijalo spanje na blazinah, v spalnih vrečah, ki so vso noč šelestele. Skozi večerne delavnice je učence vodil kustos Uroš Dokl v sodelovanju s kustodinjo Simono Tripković.

Po jutranjem prebujanju okrog 7. ure je sledilo pospravljanje ležišč, komentiranje nočnega spanja in ne spanja ter zajtrk.

Noč v muzeju se je izkazala kot zanimiva in pozitivna izkušnja drugačnega učenja za življenje.

Zapisala: organizatorica dejavnosti Mari Karnet