02 655 06 00 sola@os-kungota.si
Select Page

V soboto, 26. 5. 2018 smo na OŠ Kungota »delali s polno paro«, saj v teh dneh praznujemo 30 let sodelovanja med šolama v avstrijski Gomilici in našo šolo. Ob tem smo tudi nadomestili en delovni dan, saj letos končamo šolsko leto prej kot po navadi, in sicer že 22. junija.
Aktivni smo bili v več delavnicah, tudi novinarji v novinarski delavnici pod mentorstvom Mojce Cekič. Spremljali smo proces dela delavnic. V delavnici smo sodelovali Lara Robič, Tia Zoja Plohl, Špela Vičar, Ana Marksl, Kim Kirič, Leila Bojić in Lina Eisner. Razdelile smo si delo, spremljale potek nastajanja izdelkov in intervjuvale učence v delavnicah. Njihovo delo smo tudi podkrepile s fotografijami.
Delavnica: priprava razstave
Nekatere šestošolke so se odločile za pripravo razstave pri učiteljicah Duški Vake in Petri Baukman. Zbirale so slike iz šolskega arhiva in izdelovale plakate s slikovnim gradivom. Šolski novinarji smo jih povprašali:
Od kod ste dobile gradivo?
HANA: Nekaj fotografij smo snele s fotoaparata, knjige pa dobile v knjižnici. Fotografije bomo obesile na panoje.
Ali je delo, ki ga upravljate zabavno?
TIA: Da, ob delu zelo uživamo, ker se pogovarjamo, skupaj pripravljamo razstavo in se smejimo.
TJAŠA: Fino bi bilo, če bi bilo delo v šoli večkrat na tak način.

Delavnica: izdelava rož iz krep papirja
Na delavnici so sodelovali devetošolci, sedmošolci in šestošolci. Mentorica delavnice je bila Nataša Satler. Na tej delavnici so izdelovali nageljne iz krep papirja.
Uporabljali so rdeč in zelen krep papir ter žico za podporo steblu. Na začetku so rdeč krep papir zgubali in ga oblikovali v obliko cveta. Na dnu cveta so ovili žico, nato so okrog ovili še zelen krep papir. Na enak način so izdelovali tudi bele vrtnice. Na koncu so nageljne in vrtnice skupaj položili v vazo in s tem polepšali oder.
Čeprav nekateri učenci na začetku niso želeli biti v delavnici, so na koncu vsi uživali. Na popoldanskem srečanju bodo učenci rože razdelili med goste kot darilo.
Delavnica: poslikava modela
Te delavnice so se udeležili učenci od 6. do 9. razreda, ki so se odločili, da se bodo preizkusili v slikanju.
Učitelj Marko Šebrek, ki na naši šoli uči likovno vzgojo ter tehniko, je že ves teden prej pripravljal modele, da jih bodo učenci z barvanjem dokončali. Učence so ob njihovem delu spremljale učiteljice Sandra Žmauc, Breda Urbancl Roj ter Milena Rataj. Te učiteljice so bile v soboto zelo navdušene nad njihovim delom. Učenci so si olajšali delo, tako da so modele barvali kar na tleh s tempera barvami ter se pri tem zelo zabavali.

Delavnica novinarjev:
Naše delo je ves čas potekalo v multimedijski učilnici, kjer smo sestavljale članke, urejale fotografski material in posnetke ter se ob koncu dopoldanskega dela posladkale z vročo čokolado ter bonboni.
Popoldne nas je čakalo terensko delo na Špičniku, kjer smo druženje med »sosedi na meji« spremljali v živo.

V popoldanskem delu so se nam pridružili še učenci od 1. do 5. razreda matične in obeh podružničnih šol.

Ko je pripeljal avtobus smo vstopili in se pripravili na vožnjo proti Špičniku. Ko smo prispeli na avtobusno postajo, smo se med trtami, ki so nasajene na hribu, povzpeli proti meji, kjer so predstavniki obeh strani že pripravljali vse kar je potrebno za obeležitev obletnice.Sodelujoči smo nekaj časa poslušali program, na katerem sta nekaj besed spregovorila oba župana, ravnatelja obeh šol, obe povezovalki programa pa sta spretno prevajali besedilo, da smo ga vsi gostje dobro razumeli. Nato je pevski zbor  zapel še nekaj pesmic, zaplesali so plesalci iz folklorne skupine, na koncu pa smo se lahko pomešali med 22 delavnic, kjer je vsak zagotovo našel kaj zase.

Po prireditvi smo  se me novinarke (Ana, Špela, Nika, Lana, Lena, Gaby) odpravile do  delavnic in se razdelile po dveh skupinah, da smo lahko spremljale dogajanje še od blizu.

Posnetek si lahko pogledate tukaj.

Zabeležile smo naslednje utrinke s terena: