02 655 06 00 sola@os-kungota.si
Select Page

V ponedeljek, 23. 9. 2019 smo imeli šestošolci tehniški dan. Odpravili smo se v naše bližnje mesto Maribor, kjer nas je čakalo veliko novih tem, ki smo jih spoznali.

Razdelili smo se v dve skupini, in sicer 6. a in 6. b. Najprej smo po nova spoznanja odšli v Pokrajinski arhiv Maribor. Tam smo sedli v majhno dvorano, ki jo uporabljajo tudi kot razstavno dvorano. Predstavili so nam preteklost Kungote, predvsem Svečine. Nekaterim je bilo zanimivo, drugim pa malo manj. Ogledali smo si skladišče knjig, v katerem je bilo vsem zanimivo. V prostoru je bil vonj po naravnih lepilih, na katerega nas je naša vodička že prej opozorila. Vonj je bil dokaj močen. Knjižnice si nismo mogli pogledat, saj so v njej snemali prispevek za radio.

Kasneje smo šli v Zavod za varstvo kulturne dediščine. Ogledali smo si originalne kipe kužnega znamenja, restavratorsko delavnico in delavnico za kamnine. Občutek je bil, kot da smo bili v njem manj časa kot v arhivu. Večina učencev je bila zelo navdušena.

Nato smo se ponovno razdelili v dve skupini, tokrat po abecedi. Ogledali smo si mariborski grad in njegovo baročno stopnišče, Slomškovo cerkev, sinagogo, Vodni stolp, Rotovški trg in mestno hišo ter kužno znamenje.

Bilo je zanimivo, poučno in zabavno. Upamo, da bomo še kdaj obiskali te stavbe.

                                                                                                                                                                     Zapisali:

Gala Koletnik in Zoja Vdovič,  učenki 6. a-razreda