02 655 06 00 sola@os-kungota.si
Select Page

V četrtek, 7. 3. 2019, smo učenci izbirnega predmeta turistična vzgoja sodelovali na predstavitvah raziskovalnih nalog na temo TURISTIČNI SPOMINEK, ki ga vsako leto organizira Turistična zveza Slovenije. Sodelovalo je 12 izbranih šol mariborske regije, ki so v nakupovalnem središču Mercator v Mariboru, na izviren, domiseln in pester način predstavljali turistične spominke svojega domačega kraja. Prireditev je potekala vse popoldne, kar je bilo za nas tudi malce naporno, saj smo se več ur praktično urili v predstavitvah strogi strokovni komisiji, pa tudi mimoidočim. A celoleten trud in trud tistega popoldneva je bil nagrajen, saj smo prejeli srebrno priznanje.

 

KAKO SMO ZAČELI?

V oktobru smo se sedmošolci odločili, da bomo pri izbirnem predmetu turistične vzgoje sodelovali na letošnjem festivalu Turizmu pomaga lastna glava, ki se je letos odvijal že 33.-tič. Skozi raziskovalno nalogo smo želeli namreč raziskati, kako bi s pomočjo tipičnega turističnega spominka našega kraja v občino privabili čim več turistov in naključnih obiskovalcev. S tem smo želeli še, da bi ljudje spoznali lepote in zanimivosti, ki jih skrivajo naši kraji ter da bi se k nam še večkrat z veseljem vračali.

 

KAKO SMO SE LOTILI DELA?

Najprej smo se pri pouku pogovarjali o našem kraju, katere so značilnosti, kaj bi lahko predstavili in izdelali. Učiteljica Karin Blas Hameršak nam je predstavila vire in od kod lahko črpamo podatke. Začeli smo pisati uvod-vsak od nas je nekaj napisal, nato pa smo ta besedila združili. Med pisanjem smo upoštevali dana navodila in pravila.

Začeli smo z zbiranjem idej, kakšen bi naj bil izdelek, kako bi naj izgledal. Hitro smo bili enotni, da naj bo čim bolj naraven in naj v celoti predstavlja naš kraj.

Vsak izmed nas je zbral nekaj predlogov in jih predstavil. Izbrali smo nekaj predlogov in v ožji izbor naših idej smo »uvrstili« glineno posodico z odtisnjenim vinskim listom za piškote, lesene podstavke za kozarce z vžganim »svečinskim srčkom«, kozarec z brušenim »svečinskim srčkom« ter slan prigrizek.

Začeli smo z izdelavo prototipov. Najprej smo vinski list odtisnili na razvaljano glino, ga nato obrezali, posušili in zbrusili. Oblikovali smo posodico za prigrizek, torej slane vinske piškote. Pri tem nam je pomagala tudi učiteljica Sonja Marko

V lesene ploščice smo ročno vžgali motiv »svečinskega srčka«. Le – tega nam je pomagal oblikovati učitelj likovne vzgoje na naši šoli, Marko Šebrek, kasnejšo obdelavo podstavkov pa smo prepustili Matjažu Želju v podjetju LOP d.o.o.

Za kozarce nismo imeli možnosti, da bi jih brusili v šoli, zato smo se za pomoč obrnili na podjetje PIKO d.o.o., ki nam je izdelalo kozarec z logom.

Na koncu je sledila še peka slanih vinskih prigrizkov, pri čemer smo se v šolski kuhinji odlično zabavali, pomagala pa nam je učiteljica Sonja Marko.

Torej, ker vsega nismo mogli izdelati sami, so nam pri tem pomagali lokalni obrtniki.

Naš turistični izdelek smo tako izdelali v treh različnih oblikah, in sicer prvega kot  komplet podstavkov v darilni škatli, drugega z malo gajbico, ki vsebuje podstavke, glineno skodelico in slan vinski prigrizek, tretjega pa z veliko gajbico, ki poleg omenjenega vsebuje še vinski kozarec.

Čeprav smo prvič sodelovali na tem dogodku, smo tega dne veseli in ponosni domov odnesli priznanje, za katerega smo trdo garali skupaj z našimi mentorji.

 

Učenci izbirnega predmeta turistične vzgoje

z mentorico Karin Blas Hameršak