02 655 06 00 sola@os-kungota.si
Select Page

V petek 31.3.2017 smo se učenci izbirnega predmeta tujega jezika nemščine (7.-9. razreda) OŠ Toneta Čufarja in naše šole ob 6.30 zjutraj odpravili na strokovno ekskurzijo v München.

S šolskega parkirišča smo se z avtobusom odpeljali proti več sto kilometrov oddaljenemu Mϋnchnu. Na avtobusu je bilo 50 učencev, 5 učiteljev-spremljevalcev,  vodič in avtobusna voznika. Z nami so se odpravile naše učiteljice Karin Blas Hameršak, Mojca Cekić in Vesna Veit. Vožnja je trajala 6-7 ur, ker smo imeli 3 postanke, med katerimi smo se sprostili, razgibali, fotografirali, igrali, malicali in nakupovali spominke. Na avtobusu smo gledali tudi filme, nekateri so spali in spet drugi  poslušali glasbo. Zabavali smo se na polno.

Ko smo prispeli v München, smo si najprej ogledali mesto ter Allianz Areno. V Areni nam je vodič razkazal igrišče nogometnega kluba Bayern, njihove garderobe, jedilnico, konferenčno sobo ter zunanjost Arene. Nato smo odšli še v trgovino s spominki, v kateri so prodajali majice, nogometne žoge in zapestnice nogometnih ekip. Po ogledu smo odšli v hostel, kjer smo se nastanili in imeli večerjo. Zvečer smo se odpravili še v kino, v Cinemaplex. Ogledali smo si film Lepotica in zver v 3D verziji in sinhronizirano v nemški jezik, kar nam je predstavljalo še poseben izziv. Film je bil zanimiv, poln čustev ter z lepim koncem. Po končanem filmu smo se po nočni vožnji in ogledu mesta vrnili nazaj v hostel, kjer smo se po sobah še družili in zabavali. A žal smo morali kmalu v postelje, saj nas je čakala še naporna sobota.

Naslednji dan smo vstali že zelo zgodaj, saj smo ob 7.30 imeli zajtrk. Na izbiro smo imeli različne in okusne jedi. Nato smo se z vso našo prtljago odpravili na avtobus in se odpeljali v tehnični muzej. V muzeju nam je vodič Gregor podal nekaj navodil in nam razdelil brošure. V muzeju smo se zadržali 3 ure. Ogledali smo si ladje ter kako je potekalo življenje na ladji, mline, rudnik, v katerem so imeli makete ljudi, kako delajo. Ogledali smo si tudi letala in še veliko drugih stvari. Na vrhu terase muzeja pa je bil razgled na celotno mesto München.

Po ogledu muzeja smo odšli v center mesta, kjer smo si ogledali različne mestne znamenitosti, kot so mestna hiša, fontane, trgi ter cerkve. Imeli smo nekaj prostega časa zase, kjer smo lahko nakupovali po trgovinah in stojnicah. Na ulicah je bilo veliko žonglerjev, glasbenih igralcev in lutkarjev. Po ogledu mesta smo se odpravili nazaj, proti domu.

Na avtobusu smo bili že vsi utrujeni, zato nas je veliko spalo. Na postankih smo še kupili nekaj spominkov in vneto porabljali zadnje evre. Med vožnjo smo si ogledali tudi film. Domov smo prispeli v poznih večernih urah.

Izlet je bil poučen, lep, zanimiv ter nepozaben. Upam, da nas drugo leto pot popelje še v kako lepo nemško govoreče mesto.

Za šolsko novinarstvo

Tia Zoja Plohl